Drones moeten een stuk slimmer worden willen ze ooit zelfstandig kunnen vliegen. Anders is onmogelijk voor online winkels als Amazon om pakketten te bezorgen onbemande vliegtuigjes.
Dat schrijft The Economist vrijdag.
De online winkel Amazone mag gaan testen met drones die pakketjes rondbrengen. De FAA, de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder, stelde wel een aantal strenge voorwaarden. Zo mag maximaal op 112 meter hoogte worden gevlogen, en moet een bestuurder altijd oogcontact met de drone houden.
Oogcontact is echter niet alleen noodzakelijk door de strenge regelgeving, zo schrijf The Economist. De techniek is simpelweg nog niet goed genoeg om drones zelfstandig te laten vliegen.
Aan de navigatie ligt het niet, want via GPS kan het apparaat prima zelf bepalen waar het is en hoe het moet vliegen. Ook vaste objecten als gebouwen zijn dan geen probleem.
Het probleem zit in onverwachte verassingen die het in de lucht tegenkomt: vogels, ballonnen of een windhoos. Dat zijn situaties waarop een drone zelfstandig zal moeten reageren.
Analyseren als een bij...
De oplossing zoeken wetenschappers in het dierenrijk. Al jaren kijken zij naar insecten om te achterhalen hoe zij met bepaalde situaties omgaan. Allemaal informatie die vervolgens in de techniek wordt gebruikt.
Ashtosh Natraj, een professor aan de Universiteit van Oxford, verbaasde zich erover hoe een bij alle mogelijke gevaren rond zijn huis wist te ontwijken. Hij kwam er achter dat het diertje bewegingen herkent en daar automatisch op weet te anticiperen. Tegenover The Economist zegt Natraj dat drones eigenlijk dezelfde soort ogen en hersenen nodig hebben.
In de praktijk komt dat neer op een camera en een computer. Zo'n camera hoeft tegenwoordig slechts acht gram zwaar te zijn. Bottleneck is de computer die een stuk groter moet zijn om alle situaties te analyseren, op te slaan en vervolgens een andere keer te herkennen. Kortom, die techniek moet nog een heel stuk worden verbeterd.
... en manoeuvreren als een mot
Een ander probleem van de huidige drones is dat ze niet nog niet altijd even soepel door de lucht heen kunnen bewegen, zo schrijft het magazine. Hier biedt misschien de mot uitkomst, zo denken ze onderzoekers van de John Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore.
Zij ontdekten namelijk dat motten hun lichaam heel secuur bewegen bij het bestuiven. Dat doen ze om de bloem met respect te behandelen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl